270 dereceye kadar yanma ısısına dayandığı için zeytinyağı , tatlıdan böreğe pilavdan kızartmaya hemen hemen her türlü yemek için uygundur. Kalitelisini kullanırsanız yemeklerinizde o keskin zeytin tadına da rastlamazsınız. Peki kaliteli zeytinyağı nasıl anlaşılır? Normalde zeytinyağına farklı bir yağ karıştırılıp karıştırılmadığı, yani yağın “tağşiş” olup olmadığı, yüksek teknolojik analizlerle tespit ediliyor. Fakat tüketiciler olarak bizler de bazı pratik yöntemlerle kedi anaizimizi yapabiliriz. İşte onlardan bazıları;
KALİTELİ ZEYTİNYAĞINI ANLAMANIN YOLLARI
Eskiden büyüklerimiz iyi olup olmadığını anlamak zeytinyağını bir tavaya döküp içine de bir yumurta kırıp sıcak ocağa koyarlar ve ısındığı zaman koku salıp salmadığına bakarlardı. Yumurta zeytinyağına temas ettiği anda ağır bir koku çıkarsa zeytinyağı kalitesizdir. Çünkü kaliteli zeytinyağının ağır kokusu olmaz. Eğer bu testi yaptığınızda mis gibi zeytin kokusu alıyorsanız o zeytinyağı iyidir.
Bir diğer koku testi de şöyle; İmkan bulursanız dalından bir zeytin koparıp, sıkıp koklayın ve o kokuyu aklınızda tutun. Şişeyi açıp kokladığınızda aynı kokuyu alırsanız o zeytinyağı kalitelidir.
Şimdi gelelim tat testine. Zeytinyağı’ndan bir tatlı kaşığı alıp, ağzınızda hafifçe gezdirip yutun. Sizi tiksindirmiyorsa, ağzınızda güzel, taze ve hafifi buruk bir tat bırakıyorsa kaliteli zeytinyağına ulaştınız demektir. İyi zeytinyağının dilinizle ve burnunuzla algılayabileceğiniz 3 özelliği vardır. Aroma, Yakıcılık, Burukluk…
Zeytinyağının doğal ve iyi olup olmadığını anlamanın bir başka yolu da donma durumuna bakmaktır. Doğal bir zeytinyağı 10 derecenin altında donmaya başlar. Eğer dolaba koyduğunuzda bir süre sonra donmuyorsa, rafine edilmiş yağlarla karıştırılmış olması ihtimali vardır.
Tabi bunları ancak zeytinyağını satın aldıktan sonra yapabilirsiniz. O yüzden önce denemek için küçük bir şişe sızma zeytinyağı almanızı öneririm.
EN KALİTELİ ZEYTİNYAĞI HANGİSİDİR?
Zeytin hamurundan daha fazla yağ alabilmek için sıcak sıkım tekniğiyle 60 dereceye kadar ısıl işlem uygularak elde edilen yağlar normalden çok daha fazla oksidasyona neden olur. Ayrıca fazla ısıdan dolayı içindeki insan sağlığına faydalı çok sayıda vitamin ve minarel ölür.
En kaliteli zeytinyağları “natürel” olarak adlandırılan, soğuk sıkım tekniğiyle 28ºC’de, rafine edilmeden elde edilenlerdir. Bu yöntemle üretilen zeytinyağları, zeytin meyvesinin doğal nitelikleri bozulmadığı için ideal tat ve kokuda , oleik asit oranı % 3 den az olan , %100 doğal bir meyva suyu gibidir.
Her sızma zeytinyağının tadı aynı değildir. Çünkü üretildiği zeytini etkileyen çok fazla çevresel etki bulunmaktadır. Toprak, iklim, bitki örtüsü, coğrafi konum, ağaçların yetiştirilme yöntemleri, zeytinin erken ya da geç toplanması ve bekletilmesi, sıkım tekniği gibi faktörler, zeytinyağının tadını etkiler.
Daha sonraki yazılarımızda bu konulara detaylı olarak değineceğiz.
Daha sonraki yazılarımızda bu konulara detaylı olarak değineceğiz.
Post A Comment:
0 comments: