GEMLİK'İN KURTULUŞU

Share it:
GEMLİK NASIL KURTULDU
Birinci Dünya Savaşı’n dan sonra İtilaf Devlet lerinin Osmanlı İmparatorluğunu parçalamamış, Anadolu toprakları da İngiliz, Fransız,
İtalyanlar tarafından bölüşülmüştü.
16 Mayıs 1919 tarihinde işgal kuvvetler ini teşvi kiyle Anadolu toprakla rında Büyük Yunanis tan’ı kurmak isteyen Yunan ordusu, İzmir’den karaya ayak bastı.Aydın, Manisa, Balıkesir ve Bursa’ yı işgal ettiler.
Yunanlıların İzmir’e çıkışından üç gün sonra Mustafa Kemal ve birkaç arkadaşı, İstanbul limanında bindikler i Bandırma gemisi ile
19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a çıktı.
Mustafa Kemal’in amacı, düşmanı yurttan kovmaktı. Amasya’da vatanın bölünmez bir bütün olduğu bir genelge ile duyuruldu .
Saray, Mustafa Kemal’i asi ilan edip idamına ferman çıkardı.
Mustafa Kemal ve arkadaşları kurtuluş ve bağımsızlık için çıktıkları yolda, Sivas ve Erzurum da milletin temsilcil eriyle biraraya geldi.
Kurtuluş için yeni bir devletin kurulmasına karar verildi.
23 Nisan 1920’de toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Mustafa Kemal Başko mutanlığa getirildi .
Artık varolmak veya yok olmanın savaşı başlamıştı.
Yunan işgal kuvvetler ini denize dökmek için yola çıkıldı.
Zor ve meşakatli geçen Kurtuluş Savaşı, Türk’ün başarısıyla son buldu.
Yunan askeri her cephede püskürtüldü ve İzmir’e doğru kovalanma ya başlandı.30 Ağustos 1922 de kazanılan Büyük Zaferden sonra Yunan ordusu dağıldı ve İzmir den Yunanista n’a kaçtı.

GEMLiK’İN KURTULUŞU
Gemlik 1920’li yıllarda gelişmiş bir kıyı kasabasıydı. Halkının büyük çoğunluğu ise Hırıstiyan Osmanlı yurttaşıydı. İşgal sırasında az
sayıda olan müslüman Türkler, işgale karşı koyamamıştı.
Ama, Dr. Ziya Kaya, Mustafa Necati Kurtuluş, gibi bazı aydın yurtsever lerin bireysel çıkışlar yaptığı görülür.
Dr. Ziya Kaya şairdir ve dönemini Dahiliye (İç İşleri Bakanı) Nazırı’nı Armutlu’da düelloya davet etmiştir. Bir baha ne ile tutuklanıp İstanbul’daki ünlü Bekir Ağa Bölüğü’ne kapatılmıştır.
Sivas Kongresin den sonra, Gemlik’te Müda faa-i Hukuk örgütü, geç de olsa oluşturulmuştur.25 Mayıs 1920 günü İngilizler Gemlik’e çıkarma yapmak için denizden gemileriy le gelmiş, ancak, Dr. Ziya Kaya, Kaymakam Mehmet Cemil, Askerlik Şubesi Başkanı Binbaşı İbrahim Bey İngiliz komutanına; “Kasabanın büyük çoğunluğu Rum, her yere benzin tenekeler i yerleştirdik. Israr ederseniz ateşleyeceğiz” tehdidi üzerine, çıkarma yapmaktan vazgeçildi. Ancak, 6 Temmuz 1920 de İngilizler bu kez havadan ve denizden Gemlik’i bombaladılar. 6 Temmuz 1920 de Gemlik, 8 Temmuz da ise Yunanlılar  Bursa’yı işgal etti.
İşgal sırasında Yunanlılar Gemlik, Küçük Kumla, Karacaali Narlı, Fıstıklı, Armutlu, İhsaniye, Mecidiye, Hamidiye,  Muratoba  Köylerinde çok cana
kıydılar, Türklerin namusuna ve malına el koydular.
Gemlik Kurtuluş Savaşı’nda düşman işgalinden kurtarıldı.
İzmit’te koşullanmış olan Halit Paşa Komutanlığı’ndaki Kocaeli Grubu
kurtuluşu gerçekleştirdi.
Gemlik’in kurtuluşu, 7 Eylül 2010 günü Kocaeli grubuna bağlı bir Müfre ze Birliği, bu birliğin iki taburu ve bir bölüğü, Orhangazi’nin batısındaki sırtları ele geçirmek amacıyla şiddetli bir saldırı başlattı.
Arazinin sarp olması, Yunanlıların karşı koymaması, kayıplara neden oluyordu. 7 Eylül sabahı 80 şehit verilmişti. Türk birlikler i 7 taburdan oluşuyordu. Yunan güçleri ise 3 piyade alayı ile 35 toptan oluşmaktaydı.
Ayrıca, savaş alanının bir bölümü Gemlik Körfezi’ndeki düşman gemilerin in atış mevziin deydi. Bütün bu olumsuz koşullara karşın 7 Eylül’de düşmanın
birinci savunma mevzii leri ele geçmişti.
10 Eylül 1922 günü Şahintepe alındı. Soğucak Tepesi’ne yönelen İzmit Taburu, burada çok şiddetli bir direnişle karşılaştı. Bütün gece düşmanın ateş baskısı altında özveriyle, canlarını hiçe sayarcasına savaştılar.
Gecenin ilerleyen saatlerin de Soğucak Tepesi alındı.
Gece yarısı saat 24.oo de, İzmit taburu Gemlik’e girdi. Dr. Ziya Kaya ve arkadaşlarının kurduğu Müdafa-i Hukuk Cemiye ti’nin çekilişinden
2 yıl, 2 ay, 4 gün sonra Gemlik’te alsancağa kavuştu.
10 Eylül 1922 günü Samanlı Dağlarını aşan kuvvetler imizin başında bulunan Yüzbaşı Cemal, Yunan askerleri yle çarpışırken şehit düştü.
Şehit Yüzbaşı Cemal, Merkez Solaksubaşı Camine gömüldü.
Daha sonra, cami yenilenir ken mezarı büyük bir törenle Ematullah Hatun Cami bahçesine defnedild i.
Üç gün sonra 88.yıldönümünü kutlayacağımız Gemlik’in Düşman işgalinden
kurtuluşu kolay olmamıştır.Kurtuluşumuz için şehit olan tüm subay
ve askerleri mize minnet borçluyuz.



Share it:

Gemlik

Tarihçe

Post A Comment:

0 comments: