Zeytinyağında Kolon Hilesi !

Share it:
Zeytinyağında kolon hilesi tekniği, aç gözlü üreticiler tarafından sıklıkla uygulanmaktadır. TARIM ve Köyişleri Bakanlığı, özel yöntemlerle asit seviyesi düşülen kalitesiz zeytinyağlarının üretimini ve satışını yasaklamıştır. Fakat piyasada satılan her iki sızma zeytinyağından biri, yüksek asit miktarı kolon yöntemiyle düşürülmüş sahte sızma zeytinyağıdır.

ZEYTİNYAĞININ KOLON MU NATÜREL Mİ DOLDUĞUNU ANLAMA

Bir zeytinyağının ‘sızma mı, yoksa sahte mi?’ olduğunu Türkiye’de sadece bir laboratuvarın belirleyebilmesi, sahtekarların bu işi yapmalarına olanak sağlıyor. Bu yağların yüzde 2’ler seviyesindeki asit oranı, kolon yöntemi kullanılarak, yüzde 0.8’lik sızma zeytinyağı seviyesine düşürülüyor.  Piyasadan toplanıp, analizleri yapılamadığı için yüzde 30’luk kar avantajı ile market raflarında sızma zeytinyağı diye satılıyor.
Bu yağlar vitamin ve mianrel değerlerinde büyük kayıplara yol açan  yüksek ısı ile üretiliyor ve yine yüksek ısıda vakumlama tekniği kullanılarak asidite oranları yüzde 0.8’ler seviyesine çekiliyor. Zeytinyağında bu yöntemin kullanılıp kullanılmadığını ise Türkiye’de sadece bir labaratuvar belirleyebiliyor.
Bu yetersizlik üzerine Tarım Bakanlığı harekete geçti ve özel labaratuvarlarda da bu testlerin yapılabilmesi için denetim ve inceleme yetkisi çalışmaları yapıyor. Eğer özel labaratuvarlar da bu testleri yaparsa, testleri resmi sayılacak ve kriterlere uygun çıkmayan ürünlerle ilgili yasal işlem uygulanabilmesinin önü açılacak.
Zeytinyağında Kolon Hilesi
Zeytinyağında Kolon Hilesi

TÜRKİYE’NİN 1 YILLIK ZEYTİNYAĞI TÜKETİMİ

Türkiye pazarındaki 1 yıllık zeytinyağı tüketimi oranı yaklaşık 100 bin tondur. Natürel sızma diye satılan her iki yağdan birini  kolon yöntemiyle üretilen sahte yağlar oluşturuyor. Bu yağların fiyatı orjinal emsallerinden %30 daha düşük oluyor ve genelde marketlerde promosyon etiketiyle satılıyor.
Sahte yağların fiyatı ortalama yüzde 30 daha düşük olduğu için özellikle marketlerde promosyon amaçlı kullanılıyor.  Bu yağların piyasada satılmasının engellenmesinde en önemli konu denetim ve yaptırım. Denetimler şikayet bazlı değil düzensiz aralıklı yapılmalı. Tespit edilen marka ve ürünlere caydırıcı ve ciddi yaptırımlar uygulanmalı. Marketler de bu markaları satmaya devam etmeli eğer ederlerse onlara da ceza uygulanmalı.
Kolon yağları usülsüz işlemler ile üretildiği için naturel sızma zeytinyağında bulunan meyve aroması ve kokusunu yitirebiliyor. Kötü tat ve kokusu alınsa dahi kısa sürede oksidasyona uğruyor.
Kolonlanmış yağ dışında piyasada bir de istismar, tağşiş (karışım) yağlar satılıyor. Bunlar da genellikle kaliteli zeytinyağları ile kalitesiz zeytinyağlarının bileşimlerinden oluşuyor. Kaliteli yağın içinde karıştırılan kötü tat ve kokusu alınmış kalitesiz yağ, kalitedeki yağdaki faydalı bileşenleri yok ediyor ve aslında zaytinyağının tamamını kalitesiz hale getiriyor.

SAHTE ZEYTİNYAĞI’NI ANLAMA

Tüketicilerin bu yağları labaratuvar ortamında test etmesi mümkün olmadığından geriye tek bir yöntem kalıyor. Konuya zeytinyağı fiyatları açısından bakacak olursak, eğer satın alacağınız Natürel Sızma Zeyinyağı’nın fiyatı piyasadaki tanınmış emsallerinden çok daha ucuzsa şüphelenmelisiniz. Çünkü kaliteli natürel zeytinyağı üretmek oldukça maliyetli bir süreçtir ve çok ucuza satılması mantıksızdır.
Share it:

Gemlik

Zeytinyağ

Post A Comment:

0 comments: